hur man kör bil manuell växellåda eller lastbil

hur man kör bil manuell växellåda eller lastbil

Alla som har begränsat sin körning förmåga att bilar och lastbilar med automatisk växellåda har frånhänt sig en massa bra körupplevelser. De har också frånhänt sig en hel del fynd när du handlar för en bil eller lastbil. Du kan spara över $ 1000 genom att välja en manuell växellåda istället för en automatisk i vissa nya bilar och lastbilar. Några bilar är endast tillgängliga i manuell växling. Byta växlar på en kurvig, tillbaka landsväg är mer spännande än att se någon annan göra det på TV! En manuell växellåda kan du välja den vridmoment och effekt av motorn som en automatisk aldrig låter dig göra. Om du kan hantera en koppling, kan du hitta en "ride" tillgängliga för dig som inte kan ha varit om du var begränsad till automatisk endast förmåga. Låt dig inte skrämmas. Det enda som en manuell växellåda fordon har som du inte hittar i en automatisk är en koppling. De har båda en växelspaken, en broms, en accelerator, och alla de vanligaste tillbehören du hittar i automatväxellåda bilar

Du behöver:. .
Ett fordon med manuell växellåda
En erfaren, licensieras, försäkrad, förare (gärna med tålamod) med en manuell växellåda.
 (Bäst att inte använda en pojkvän /flickvän, make eller maka för detta).
 (Moms är ett bättre val än Pappor).
Tillräckligt utrymme för att köra och manövrera fordonet utan att slå något föremål.
.


1.
Med en erfaren manuell växling förare, montera ditt fordon och bekanta dig med alla delar du behöver för att bli berörda. Dra åt parkeringsbromsen. Titta på pedalerna i förarutrymme. På din högra fot är gasen, precis som en automatisk. Flytta vänster, bredvid gaspedalen bromsen. Till vänster om bromsen är en pedal som liknar bromsen, som är den kopplingen. På din högra hand är växelspaken. Sätt din vänstra fot på pedalen och höger hand på växelreglaget. Justera stolen så du kan lätt nå växelreglaget och tryck kopplingen hela vägen till golvet.
2.
Använd den vänstra foten att skjuta kopplingen. Tryck det flera gånger och få känslan av spänning som du skjuter den in och ut. Öva att trycka på kopplingen med vänster fot och flytta växelreglaget samtidigt. Släpp kopplingen långsamt. Behovet av att göra detta kommer att vara tydligt när du börjar röra sig.
3.
Öva flytta din högra fot och tillbaka från gaspedalen till bromsen. Höger fot är för broms och gas. Vänster fot är för kopplingen bara. Öva hålla den högra foten lätt på gaspedalen, medan vi låter kopplingen ut (engagerande kopplingen). Öva att trycka försiktigt på bromspedalen med höger fot, medan ett tryck på kopplingen (koppla ur kopplingen).
4.
Med en erfaren förare övervaka och med manuell växellåda fordonet på en säker plats med tillräckligt utrymme att säkert kunna manövrera, sätta fordonet i friläge, lossa kopplingen och starta motorn. Många motorer startar inte om inte kopplingen har varit deprimerad (urkopplingsbar). Neutralläge hittas genom att föra växelreglaget från framåt till bakåt (vanligtvis 1: a växeln att 2: a växeln) och sätta det i ett läge halvvägs mellan de två. Den växelläge kommer normalt anges på toppen av knoppen.
5.
Med motorn igång, långsamt och försiktigt engagera kopplingen genom att låta pedalen för att öka helt. Om överföringen är i friläge, kommer fordonet rör sig inte. Om fordonet börjar röra sig i växeln. Tryck kopplingspedalen igen och flytta växelreglaget tills den är i neutralläge. Släpp kopplingen långsamt tills rätt läge hittas. Bekanta dig med denna position. Det är utgångspunkten för de flesta av dina manövrar och är den säkraste läge medan motorn är igång.
6.
Att göra fordonet rör sig, måste du engagera kopplingen medan sändningen är i växel, bromsen släpps, och du sakta fart. Om möjligt, praktiken på en liten minskning betyg eller åtminstone plan mark. Att förflytta fordonet, släpp bromsen manuell parkering, håll pedalen bromsen och satte växeln i låg växel. Flytta den högra foten till gaspedalen när du flyttar den vänstra foten till kopplingen. Visserligen långsamt trycka ned gaspedalen för att driva motorn, sakta släppa vänster fot på kopplingspedalen samtidigt. Eftersom kopplingen engagerar något öka acceleration och fortsätter att långsamt släppa kopplingen. När kopplingen släpps helt, föra fordonet snabbare eller långsammare genom att öka eller minska acceleration av motorn. Öva detta flera gånger tills du kan smidigt engagera koppling och växellåda utan ryck i fordonet eller vid stopp av motorn.
7.
Efter öva start och framgångsrikt flytta, börja växla manuellt . Under förflyttning, Tryck ner koppling och släpper gaspedalen samtidigt. så snart kopplingen är frånkopplad, flytta växelreglaget till nästa högre växel. Släpp kopplingen igen och tryck ner gaspedalen. Fortsätt med detta genom alla växlar. Olika fordon kommer att behöva flyttas vid olika tidpunkter. Läs de handböcker som följer med fordonet, fråga erfarna förare och observera indikatorer som kan byggas in i konsolen. En tumregel är att följa regeln om 10. Vid 20, gå till det andra vid 30 gå till 3: e, klockan 40 går till 4: e, och vid 50 till 5. använda detta som en guide. Ditt fordon kan vara mycket olika. Ofta du kommer att styras av varv per minut (RPM). Läs i manualen. Med övning, kommer du att göra det smidigt och utan att ens tänka på det.
8.
Du kommer nedväxling ungefär samma sätt bara i omvänd ordning. Inte downshift alltför snabbt eftersom det kan vara svårt på motor, växellåda och koppling. Använd bromsen i samband med kopplingen att sakta ner. Endast praktiken kan göra dig skicklig på det här. Du kan sluta med att helt enkelt ta bilen i friläge och använder din broms, men av downshifting, du sparar på bromsbelägg genom att låta din motor hjälpa dig att sakta ner. Detta är viktigt eftersom fordonets vikt ökar.

Tips och varningar


 • alltid starta motorn med kopplingen i friläge och i friläge och handbromsen engagerad.
 • övningsköra från egendom och människor.
 • vid hållplatser, speciellt i slänter, lossa sändningen, låt kopplingen ut och håller bromsen. Detta kommer att förhindra "bränna" kopplingen.
 • använda säkerhetsbälten. Använd aldrig alkohol och droger vid körning.
 • vara korrekt licensierad att köra fordonet du tränar i.
 • Se till att du börjar med en erfaren förare och förbli övervakas tills du utveckla dina kunskaper .
 • Använd aldrig droger eller alkohol vid bilkörning.
 • Om du kör på offentlig egendom, måste du ha tillstånd eller att inneha ett tillstånd för att driva och följa din statens krav för att köra.
 • Se till att din bil är ordentligt försäkrad och omfattar den person som kör.
 • Se till att du praktik på en öppen plats fri från föremål som kan skadas om du förlorar kontrollen över ditt fordon.


 • Relaterade artiklar


  hur du vill justera strålkastarna i en Toyota Prius
  hur man kör bil med manuell växellåda
  hur man rengör bil mattor
  hur reparera en skråma på en hyrbil
  hur man kör bil i backväxel
  hur man kan spara gas när du kör bil eller lastbil
  Hur du laddar ett extra batteri när du kör bil
  Hur man säljer en icke kör bil
  Hur spärren på en handskbox arbete?
  hur man skall avgöra hur många flaskor bilen har